Εκτύπωση

Μεταφορά στεγαστικού δανείου

Μήπως τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να μεταφέρουμε το στεγαστικό μας δάνειο;

Σήμερα τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλό σημείο, γύρω στο 2%. Από την άλλη πλευρά τα σταθερά στεγαστικά βρίσκονται γύρω από το 6%.

Όσοι έχουν πάρει παλαιότερα στεγαστικό, ίσως θα πρέπει να εξετάσουν τι επιτόκιο πληρώνουν σήμερα για να διαπιστώσουν αν συμφέρει η μεταφορά σε άλλη τράπεζα.

Ακόμα και αν κάποιος είχε πάρει σταθερό στεγαστικό, καλό είναι να ρωτήσει την τράπεζά του καθώς έχει συμβεί σταθερά στεγαστικά να μετατρέπονται σε κυμαινόμενα χωρίς την άδεια ούτε καν την πληροφόρηση του δανειολήπτη.

Υπάρχουν δύο ήδη κυμαινόμενων:
  • Με σταθερή διαφορά από συγκεκριμένη διατραπεζική μεταβλητή. Π.χ. Κυμαινόμενο βασισμένο στο Euribor τριμήνου + 1,50%
  • Τα αυθαίρετα κυμαινόμενα: η τράπεζα ανεβάζει το επιτόκιο όποτε θέλει χωρίς να χρειάζεται καμία αιτιολόγηση

Αν το δάνειο μας ανήκει στην τελευταία κατηγορία, τότε έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο να κάνουμε την μεταφορά του δανείου σε άλλη τράπεζα, όπου τουλάχιστον θα ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Η σελίδα με τα κυμαινόμενα στεγαστικά  έχει εμπλουτιστεί για να μας βοηθήσει στην απόφασή μας. Στο ποσό βάζουμε το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου μας. Αφού βάλουμε τους μήνες που μένουν και το επιτόκιο του παλιού μας δανείου, στην στήλη "Διαφορά με συγκρινόμενο δάνειο" θα βγάλει το κέρδος που θα έχουμε αν κάνουμε την μεταφορά.

Αν από το κέρδος αφαιρέσουμε τα έξοδα της μεταφοράς, μπορούμε εύκολα να αποφασίσουμε αν συμφέρει να κάνουμε την μετακίνηση. 

Αν κάποιος έχει σταθερό επιτόκιο, χρειάζεται να το σκεφτεί δύο φορές, καθώς τα κυμαινόμενα επιτόκια πάντα έχουν τον κίνδυνο της ανόδου.

Καλό είναι πριν αποφασίσουμε να ρίξουμε και μια ματιά στο ιστορικών των δεικτών π.χ. Libor chf 1m για να είμαστε προετοιμασμένοι για κάποια πιθανή άνοδο.