Εκτύπωση

Λεξικό τραπεζικών όρων

Ευρετήριο Άρθρου
Λεξικό τραπεζικών όρων
Υπό προειδοποίηση - Όψεως
Λογαριασμοί μισθοδοσίας - εγγύηση
Επιτόκια τραπεζών
Ομόλογο - Repos - Swift
Έντοκα Γραμμάτια
Όλες οι Σελίδες

Προθεσμιακοί λογαριασμοί: Πρόκειται για τις κλειστές καταθέσεις που συμφωνούμε να αφήσουμε τα χρήματά μας στην τράπεζα για συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Αν τηρήσουμε το χρονικό διάστημα των προθεσμιακών καταθέσεων τραπεζών, τότε λαμβάνουμε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο. Έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε τα χρήματα μας νωρίτερα, όμως τότε υπάρχει μια μείωση στους τόκους που θα εισπράτταμε από τα κλειστά χρήματα. Συνήθως, όσο πιο νωρίς "σπάμε" το προθεσμιακό συμβόλαιό μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η χρηματική ζημιά. Αυτοί οι λογαριασμοί καταθέσεων έχουν ελάχιστο ποσό κατάθεσης που μπορεί να ξεκινήσει από 3.000 ευρώ αλλά συνήθως κυμαίνεται σε μεγέθη δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Η διάρκεια των κλειστών καταθέσεων ξεκινάει από μια βδομάδα, συνήθως είναι τρίμηνη προθεσμιακή ή εξάμηνη και φτάνει ένα με δύο χρόνια.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές προθεσμιακών λογαριασμών:

  • Προκαταβολής των τόκων στην έναρξη της προθεσμιακής. Αυτή είναι η καλύτερη κατάθεση καθώς δίνει περιθώριο επανεπένδυσης της προκαταβολής πολλαπλασιάζοντας το τελικό κέρδος μέχρι επί 1,03%.
  • Μηνιαίας απόδοσης τόκων. Λαμβάνουμε τους τόκους κάθε μήνα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαν επιπλέον εισόδημα ή να τους ξαναεπενδύσουμε.
  • Απόδοσης τόκων στην λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Αυτοί είναι οι κλασικοί προθεσμιακοί λογαριασμοί.
  • Με σταθερό προθεσμιακό επιτόκιο σε όλη την διάρκεια της κατάθεσης.
  • Με κλιμακωτό επιτόκιο, που μεταβάλλεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα της προθεσμίας, ακολουθώντας προκαθορισμένες τιμές. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να ξέρουμε το μέσο όρο του επιτοκίου για όλο το διάστημα της προθεσμιακής κατάθεσης.
  • Λογαριασμός καταθέσεων προθεσμίας μεταβλητού επιτοκίου συνδεδεμένο με Euribor ή ΕΚΤ.


Σχόλια (8)
8 Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 21:58
Γιωργος k

θα ηθελα να μαθω αν το εισοδημα σε μια καταθεση 10.000e με επιτοκιο 5% ειναι το μηνα 500 χωρις τον φορο 10% και ποσο θα ειναι το μηνιαιο εισοδημα με τον φορο.ευχαριστω

7 Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 02:52
Gregory
thelw na mou stilei kapios sto mail moy sxetika me ta gramatia kai an mporw na agorasw gia paradeigma ena spiti , ena amaksi , ena mixanaki me gramateia kai ti sinepagete . epidi exw mia idea alla den kserw an einai sosti i lanthasmeni thelw kai mia defteri . an kapios exei to xrono kai to endiaferon na me voithisei tha to ektimoysa
6 Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 12:15
JOHNBEST
H MARFIN ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΜΑRFIN ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ MARFIN ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΑΛ ΜΠΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?ΑΦΟΥ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ.Η ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕΙ.
5 Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 12:57
Λαμπρος Λ.

Θα ήθελα να ξέρω αν τα επιτοκια-αποδοσεις ομολογων ειναι μεγαλυτερα η οχι απο τα επιτοκια καταθεσων, και δευτερον, κατα ποσο ο κινδυνος χρεοκοπιας του κρατους επηρρεαζει τα επιτοκια καταθεσεων και λοιπων ομολογων και τρίτον, το γεγονος οτι η ευρωπαικη κεντρικη τράπεζα δέχεται ως ενέχυρο τίτλους ελληνικού δημοσίου απο τις ελληνικές τράπεζες  για να χορηγησει ρευστότητα γιατί δε ρίχνει τα spreads? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

4 Σάββατο, 17 Απριλίου 2010 18:46
Pon
Παρακαλώ, αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει για τα έντοκα γραμμάτια και πιο συγκεκριμένα για αυτά με τρίμηνη διάρκεια (20/4):
- Κινδυνεύουν τα χρήματα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βάσει της "βοήθειας" που αναμένεται να πάρουμε απο ΕΕ και ΔΝΤ;
- Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται όταν πηγαίνουμε στην τράπεζα; Τι χαρτιά συμπληρώνουμε, τι μας δίνει η τράπεζα;
- Κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο για να είμαστε πιο "ήσυχοι"...
3 Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009 00:43
Δημήτρης Σ.
Θα ήταν χρήσιμο αν συμπληρώνατε το Λεξικό με τον όρο "Λογαριασμός όψεως". Ευχαριστώ θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρέχετε.
2 Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009 15:59
Τάσος
Ένας γνωστός είχε κάνει μια κατάθεση σε λογαριασμό προθεσμίας. Το μικτό επιτόκιο ήταν 1,9% (137Ε περίπου). Στο συμβόλαιο όμως υπήρχε φόρος καταθέσεων 70Ε + 7Ε ΦΠΑ (77Ε σε φόρους) . Το πραγματικό επιτόκιο που πήρε ήταν περίπου 63Ε, δηλαδή μόλις 0,95% καθαρό. Έτσι, ο φόρος καταθέσεων ήταν περίπου 50% και όχι 10%. Αν ο φόρος ήταν 10% το πραγματικό επιτόκιο θα έπρεπε να ήταν 1,71%. Ερώτηση: μήπως οι φόροι διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα; αν ναι υπάρχει κάποια ιστοσελίδα που υπάρχουν συγκεντρωμένοι οι φόροι καταθέσεων των τραπεζών; αν όχι πως γίνεται ο φόρος αντί για 10% να είναι πάνω από 50%;
1 Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 22:53
Χριστινα Μαρινα
θα ηθελα να ξερω ποια η διαφορα προσημειοσης ακινητου και διασφαλισης ακινητου