Προθεσμιακοί λογαριασμοί: Πρόκειται για τις κλειστές καταθέσεις που συμφωνούμε να αφήσουμε τα χρήματά μας στην τράπεζα για συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Αν τηρήσουμε το χρονικό διάστημα των προθεσμιακών καταθέσεων τραπεζών, τότε λαμβάνουμε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο. Έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε τα χρήματα μας νωρίτερα, όμως τότε υπάρχει μια μείωση στους τόκους που θα εισπράτταμε από τα κλειστά χρήματα. Συνήθως, όσο πιο νωρίς "σπάμε" το προθεσμιακό συμβόλαιό μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η χρηματική ζημιά. Αυτοί οι λογαριασμοί καταθέσεων έχουν ελάχιστο ποσό κατάθεσης που μπορεί να ξεκινήσει από 3.000 ευρώ αλλά συνήθως κυμαίνεται σε μεγέθη δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Η διάρκεια των κλειστών καταθέσεων ξεκινάει από μια βδομάδα, συνήθως είναι τρίμηνη προθεσμιακή ή εξάμηνη και φτάνει ένα με δύο χρόνια.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές προθεσμιακών λογαριασμών:
- Προκαταβολής των τόκων στην έναρξη της προθεσμιακής. Αυτή είναι η καλύτερη κατάθεση καθώς δίνει περιθώριο επανεπένδυσης της προκαταβολής πολλαπλασιάζοντας το τελικό κέρδος μέχρι επί 1,03%.
- Μηνιαίας απόδοσης τόκων. Λαμβάνουμε τους τόκους κάθε μήνα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαν επιπλέον εισόδημα ή να τους ξαναεπενδύσουμε.
- Απόδοσης τόκων στην λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Αυτοί είναι οι κλασικοί προθεσμιακοί λογαριασμοί.
- Με σταθερό προθεσμιακό επιτόκιο σε όλη την διάρκεια της κατάθεσης.
- Με κλιμακωτό επιτόκιο, που μεταβάλλεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα της προθεσμίας, ακολουθώντας προκαθορισμένες τιμές. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να ξέρουμε το μέσο όρο του επιτοκίου για όλο το διάστημα της προθεσμιακής κατάθεσης.
- Λογαριασμός καταθέσεων προθεσμίας μεταβλητού επιτοκίου συνδεδεμένο με Euribor ή ΕΚΤ.
θα ηθελα να μαθω αν το εισοδημα σε μια καταθεση 10.000e με επιτοκιο 5% ειναι το μηνα 500 χωρις τον φορο 10% και ποσο θα ειναι το μηνιαιο εισοδημα με τον φορο.ευχαριστω
Θα ήθελα να ξέρω αν τα επιτοκια-αποδοσεις ομολογων ειναι μεγαλυτερα η οχι απο τα επιτοκια καταθεσων, και δευτερον, κατα ποσο ο κινδυνος χρεοκοπιας του κρατους επηρρεαζει τα επιτοκια καταθεσεων και λοιπων ομολογων και τρίτον, το γεγονος οτι η ευρωπαικη κεντρικη τράπεζα δέχεται ως ενέχυρο τίτλους ελληνικού δημοσίου απο τις ελληνικές τράπεζες για να χορηγησει ρευστότητα γιατί δε ρίχνει τα spreads? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
- Κινδυνεύουν τα χρήματα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βάσει της "βοήθειας" που αναμένεται να πάρουμε απο ΕΕ και ΔΝΤ;
- Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται όταν πηγαίνουμε στην τράπεζα; Τι χαρτιά συμπληρώνουμε, τι μας δίνει η τράπεζα;
- Κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο για να είμαστε πιο "ήσυχοι"...