Stefan wrote:
Ωμο στις σαλατες, μαγειρεμενο στο φουρνο ή τη κατσαρολα (το τηγανισμα φυσικα αποκλειεται).
Το ψυχρης εκθλιψης είναι μια απο τις ποικιλιες συσκευασιας που κυκλοφορουν, δε σημαινει οτι ειναι και η καλυτερη. Εκει που υπαρχει διαφορά είναι μεταξυ του εξαιρετικα παρθενου και του εξευγενισμενου.
Τα γυαλινα μπουκαλια εννοειται είναι παντα καλυτερα, αλλα η τιμη τους είναι πολύ ακριβοτερη από τα πλαστικα. Μακαρι να μπορουσαμε και το εμφιαλωμενο νερο να το παιρναμε σε γυαλινο.
Η 'εξαγωγή εν ψυχρώ' ή 'ψυχρή έκθλιψη' δεν είναι συσκευασία ούτε μάρκα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, δηλ. 'εξαιρετικό (extra) παρθένο'. Σημαίνει να μην χρησιμοποιείται στην παρασκευή του λαδιού από τον καρπό της ελιάς θερμοκρασία πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, ώστε να μην αυξάνεται η οξύτητά του & να διατηρούνται αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του.
Εμφιαλωμένα νερά κυκλοφορούν, εξ όσων γνωρίζω, & σε γυάλινες συσκευασίες.
Προσωπικά πάντως πίνω -καλώς ή κακώς- από τη βρύση με λίγο λεμόνι.
Άλλοι προτιμούν να βράσουν το νερό ή χρησιμοποιούν φίλτρα.
Πάντως ειδικά για το λάδι προτιμητέα είναι τα σκουρόχρωμα μπουκάλια, για να προστατεύεται από το φως
(η προστασία από τη ζέστη είναι, νομίζω, αυτονόητη).