Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Αγνό λάδι κ νερό

Αγνό λάδι κ νερό 15 Jan 2020 10:05 #10

  • batista
  • batista's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7139
  • Thank you received: 2173
  • Karma: -22 (4)
γιώργης (yorgi) wrote:
Εμφιαλωμένο βέβαια δεν σημαίνει πάντα & καλύτερο ή υγιεινότερο.
meygeia.gr/5-logi-gia-na-min-pinete-emfialomeno-nero/

Πολύ σωστά και ειδικά σε ένα μεγάλο (σε διάρκεια) μέρος του χρόνου, που η θερμοκρασία ξεπερνά (λίγο ή κατά πολύ) τους 18 βαθμούς Κελσίου, που είναι η μέγιστη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να διατηρούνται, βρίθουν από επικίνδυνα ... κολοβακτηρίδια.
Μέτρον άριστον
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Καράντη Μαρία (cross), γιώργης (yorgi)

Αγνό λάδι κ νερό 15 Jan 2020 16:04 #11

  • Stefan
  • Stefan's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 642
  • Thank you received: 189
  • Karma: -23
γιώργης (yorgi) wrote:
Δηλ. γνωρίζεις κάποιο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (άρα με οξύτητα ≤0,8%) που να μην είναι ψυχρής έκθλιψης ?
& αν ναι, ποιο ?

Δηλαδη όλα τα αυτοαναφερομενα ως εξαιρετικα παρθενα ελαιολαδα της αγορας είναι ψυχρης εκθλιψεως, ακομα κι αν δε γραφουν ετσι πανω?

γιώργης (yorgi) wrote:
Εμφιαλωμένο βέβαια δεν σημαίνει πάντα & καλύτερο ή υγιεινότερο.
meygeia.gr/5-logi-gia-na-min-pinete-emfialomeno-nero/

Δεν υπαρχει συγκριση με το νερο της βρυσης, μονο το χλωριο αν σκεφτεις καταλαβαινεις ότι δηλητηριάζεσαι.

Σχετικα με το λινκ, πρωτος λογος ειναι ότι... το πλαστικο μολυνει το περιβαλλον. Για τον δευτερο λόγο πρεπει να σημειωσουμε ότι νερο βρυσης επιτρεπεται στα επιτραπεζια μπουκαλια και μονο. Ο τριτος λογος είναι ο μονος σωστος, ο τεταρτος μιλαει για μαγειρεμα(ολοι μαγειρευουμε με νερο βρυσης) ενώ ο πέμπτος επισης περιττος διοτι δεν νοειται επαναχρησιμοποιουμενο πλαστικο μπουκαλι.

batista wrote:
Πολύ σωστά και ειδικά σε ένα μεγάλο (σε διάρκεια) μέρος του χρόνου, που η θερμοκρασία ξεπερνά (λίγο ή κατά πολύ) τους 18 βαθμούς Κελσίου, που είναι η μέγιστη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να διατηρούνται, βρίθουν από επικίνδυνα ... κολοβακτηρίδια.

Οι συνθηκες διατηρησης εξυπακουεται οτι πρεπει να είναι οι σωστες, οπως δηλαδη ισχυει με καθε τροφιμο/ποτο.
Last Edit: 15 Jan 2020 16:25 by Stefan.
The administrator has disabled public write access.

Αγνό λάδι κ νερό 16 Jan 2020 06:29 #12

Stefan wrote:
Δηλαδη όλα τα αυτοαναφερομενα ως εξαιρετικα παρθενα ελαιολαδα της αγορας είναι ψυχρης εκθλιψεως, ακομα κι αν δε γραφουν ετσι πανω?

Αν είναι γνήσια, ναι.
The administrator has disabled public write access.

Αγνό λάδι κ νερό 16 Jan 2020 09:37 #13

  • batista
  • batista's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7139
  • Thank you received: 2173
  • Karma: -22 (4)
Stefan wrote:
Οι συνθηκες διατηρησης εξυπακουεται οτι πρεπει να είναι οι σωστες, οπως δηλαδη ισχυει με καθε τροφιμο/ποτο.

Το θέμα δεν είναι τι ... εξυπακούεται, αλλά το τι γίνεται στην πράξη. Και σε ότι αφορά στα εμφιαλωμένα, ούτε κατά διάνοια δεν τηρούνται αυτά που πρέπει σε σχέση με τις συνθήκες διατήρησης, ακόμα και μέσα στα σούπερ μάρκετ πολλές φορές. Δεν συζητάμε καν για τους τρόπους μεταφοράς μέσα στα κινητά ... καμίνια το καλοκαίρι ή στην εναπόθεση στον ντάλα ήλιο στα περίπτερα.
Μέτρον άριστον
The administrator has disabled public write access.

Αγνό λάδι κ νερό 16 Jan 2020 21:23 #14

  • Stefan
  • Stefan's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 642
  • Thank you received: 189
  • Karma: -23
γιώργης (yorgi) wrote:
Αν είναι γνήσια, ναι.

Δηλαδη όλα τα επωνυμα εξαιρετικα παρθενα ελαιολαδα (Αλτις, Ελαϊς κλπ) που δεν αναφερουν "ψυχρης εκθλιψεως" δεν ειναι γνησια?

Απ οτι εχω καταλαβει δεν ψωνιζεις ο ιδιος, δεν εχεις επαφη με το ραφι του σουπερ μαρκετ.


batista wrote:
Το θέμα δεν είναι τι ... εξυπακούεται, αλλά το τι γίνεται στην πράξη. Και σε ότι αφορά στα εμφιαλωμένα, ούτε κατά διάνοια δεν τηρούνται αυτά που πρέπει σε σχέση με τις συνθήκες διατήρησης, ακόμα και μέσα στα σούπερ μάρκετ πολλές φορές. Δεν συζητάμε καν για τους τρόπους μεταφοράς μέσα στα κινητά ... καμίνια το καλοκαίρι ή στην εναπόθεση στον ντάλα ήλιο στα περίπτερα.

To τι γινεται καθε φορα στη πραξη αν ο άλλος ειναι ασυνείδητος δε μπορεις να το ξερεις. Πολλοι φουρνάρηδες πχ. βαζουν στο ψωμι επικινδυνες ουσιες για διατηρησιμοτητα και γευση, αρα θα κοψουμε το ψωμι?
Οσο αφορα στα νερα ο πιθανος κινδυνος είναι μικρος γιατι εξαντλουνται γρηγορα, μεταφερονται και αγοραζονται σε συντομο διαστημα. Πόση ωρα θα μεινουν στο φορτηγο?
Γιατι ανεφερες τα περιπτερα? πως γινεται να συγκρινεις το εμφιαλωμενο του περιπτερου με το νερο της βρυσης? εχεις επιλογή βρυσης όταν εισαι στο δρομο?

Ο πραγματικος κίνδυνος είναι το πλαστικο. Μια ερευνα εχει δειξει ότι κατα ενα σεβαστο ποσοστο δημιουργουνται μεσα ρινίσματα πλαστικου.
Last Edit: 16 Jan 2020 21:26 by Stefan.
The administrator has disabled public write access.

Αγνό λάδι κ νερό 17 Jan 2020 10:12 #15

  • batista
  • batista's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7139
  • Thank you received: 2173
  • Karma: -22 (4)
Stefan wrote:
To τι γινεται καθε φορα στη πραξη αν ο άλλος ειναι ασυνείδητος δε μπορεις να το ξερεις.

Σε σχέση με τα εμφιαλωμένα είναι δεδομένο ότι το ξέρεις. Τα εμφιαλωμένα, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν διατηρούνται με βάση τις προδιαγραφές τους (κυρίως θερμοκρασία) και αυτό είναι αυτονόητο από την στιγμή που για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ή μέση θερμοκρασία είναι πολύ πάνω από την προβλεπόμενη.

Stefan wrote:
Πολλοι φουρνάρηδες πχ. βαζουν στο ψωμι επικινδυνες ουσιες για διατηρησιμοτητα και γευση, αρα θα κοψουμε το ψωμι?

Αν έχεις τέτοια (βάσιμη) πληροφόρηση, ναι να το κόψεις, να πάρεις έναν ατροπαρασκευαστή (50€ στο LIDL) και να φτιάχνεις μόνος σου.

Stefan wrote:
Οσο αφορα στα νερα ο πιθανος κινδυνος είναι μικρος γιατι εξαντλουνται γρηγορα, μεταφερονται και αγοραζονται σε συντομο διαστημα. Πόση ωρα θα μεινουν στο φορτηγο?
Γιατι ανεφερες τα περιπτερα? πως γινεται να συγκρινεις το εμφιαλωμενο του περιπτερου με το νερο της βρυσης? εχεις επιλογή βρυσης όταν εισαι στο δρομο?

Δεν χρειάζεται κανένα εξάμηνο να μείνει το νερό σε υψηλή θερμοκρασία για να αναπτύξει βλαβερούς μικροοργανισμούς. Γίνεται σε επίπεδο μερικών λεπτών της ώρας και αφού δημιουργηθούν δεν θα ... βαρεθούν και θα φύγουν επειδή το μπουκάλι θα βρεθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία.


Stefan wrote:
Γιατι ανεφερες τα περιπτερα? πως γινεται να συγκρινεις το εμφιαλωμενο του περιπτερου με το νερο της βρυσης? εχεις επιλογή βρυσης όταν εισαι στο δρομο?

Για τον δρόμο μπορείς να έχεις μαζί σου ένα μικρό (500ml) θερμός με σωστό, φιλτραρισμένο νερό. Έτσι δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε αμφίβολης ποιότητας εμφιαλωμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το θέμα δεν είναι πως θα αποκλείσεις την κατανάλωση δυνητικά επικίνδυνων τροφίμων κ.λπ., αλλά πως θα την περιορίσεις στον ελάχιστο δυνατό βαθμό με κάποιες σωστές, κατά περίπτωση, κινήσεις.

Stefan wrote:
Ο πραγματικος κίνδυνος είναι το πλαστικο. Μια ερευνα εχει δειξει ότι κατα ενα σεβαστο ποσοστο δημιουργουνται μεσα ρινίσματα πλαστικου.

Και αυτό είναι μέσα στους σημαντικούς κινδύνους των εμφιαλωμένων, αλλά σίγουρα όχι ο μόνος "πραγματικός".
Μέτρον άριστον
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: γιώργης (yorgi)

Αγνό λάδι κ νερό 17 Jan 2020 21:13 #16

  • Stefan
  • Stefan's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 642
  • Thank you received: 189
  • Karma: -23
batista wrote:
Σε σχέση με τα εμφιαλωμένα είναι δεδομένο ότι το ξέρεις. Τα εμφιαλωμένα, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν διατηρούνται με βάση τις προδιαγραφές τους (κυρίως θερμοκρασία) και αυτό είναι αυτονόητο από την στιγμή που για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ή μέση θερμοκρασία είναι πολύ πάνω από την προβλεπόμενη.

Καλα, εσυ τωρα προσπαθεις να βρεις αιτιες για να δικαιολογησεις το ότι δεν πινεις εμφιαλωμένα. Φυσικα και δεν ισχυουν αυτά που γραφεις, δε μπορει η εξαιρεση να ειναι ο κανονας.
Ποιο μεγαλο διαστημα? Εξηγησα στο προηγουμενο οτι το διαστημα αυτο είναι πολυ μικρο.

batista wrote:
Αν έχεις τέτοια (βάσιμη) πληροφόρηση, ναι να το κόψεις, να πάρεις έναν ατροπαρασκευαστή (50€ στο LIDL) και να φτιάχνεις μόνος σου

Εγω μονο εχω αυτή τη... πληροφορια? Δε πιστευω ότι εισαι τοσο αθωος να νομιζεις οτι οι φουρναρηδες φτιαχνουν τα ψωμια τους μονο με αγνα υλικα και φροντιζουν με ζηλο για την υγεια των καταναλωτων.
Αλλα το θεμα δεν ειναι μονο οι φουρνοι, παραδειγμα τους εφερα. Παντου υπαρχουν ασυνείδητοι και ατομα και εχουν σε πρωτη μοιρα τη τσεπη τους, σε βαρος βεβαια της δημοσιας υγειας.


batista wrote:
Δεν χρειάζεται κανένα εξάμηνο να μείνει το νερό σε υψηλή θερμοκρασία για να αναπτύξει βλαβερούς μικροοργανισμούς. Γίνεται σε επίπεδο μερικών λεπτών της ώρας και αφού δημιουργηθούν δεν θα ... βαρεθούν και θα φύγουν επειδή το μπουκάλι θα βρεθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Αν ειναι δυνατον να πιστευεις τετοιο πραγμα :blink:


batista wrote:
Για τον δρόμο μπορείς να έχεις μαζί σου ένα μικρό (500ml) θερμός με σωστό, φιλτραρισμένο νερό. Έτσι δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε αμφίβολης ποιότητας εμφιαλωμένα.

Η συζητηση δεν ηταν τι θα εχεις μαζι σου στο δρομο, αλλα η συγκριση μεταξυ εμφιαλωμενου και νερου της βρυσης.
Αν διψασεις παντως καλυτερα είναι να παρεις νερο απ το περιπτερο παρα ρεντ μπουλ/χυμους/κοκακολες οπως κανουν οι περισσοτεροι.
Last Edit: 17 Jan 2020 21:17 by Stefan.
The administrator has disabled public write access.

Αγνό λάδι κ νερό 18 Jan 2020 03:53 #17

Stefan wrote:
Δηλαδη όλα τα επωνυμα εξαιρετικα παρθενα ελαιολαδα (Αλτις, Ελαϊς κλπ) που δεν αναφερουν "ψυχρης εκθλιψεως" δεν ειναι γνησια?

Απ οτι εχω καταλαβει δεν ψωνιζεις ο ιδιος, δεν εχεις επαφη με το ραφι του σουπερ μαρκετ.

Αφού σε ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέμα φίλε μου (& καλά κάνεις), τότε ρώτα κάποιον (σοβαρό) ελαιοπαραγωγό, του οποίου η επαφή με το λάδι να μην εξαντλείται στα.. ράφια του σούπερ μάρκετ.
:)
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: batista

Αγνό λάδι κ νερό 18 Jan 2020 12:19 #18

  • batista
  • batista's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7139
  • Thank you received: 2173
  • Karma: -22 (4)
Stefan wrote:
Καλα, εσυ τωρα προσπαθεις να βρεις αιτιες για να δικαιολογησεις το ότι δεν πινεις εμφιαλωμένα. Φυσικα και δεν ισχυουν αυτά που γραφεις, δε μπορει η εξαιρεση να ειναι ο κανονας.
Ποιο μεγαλο διαστημα? Εξηγησα στο προηγουμενο οτι το διαστημα αυτο είναι πολυ μικρο.

Για τελευταία φορά, γιατί δεν έχει νόημα, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία διατήρησης, τόσο πιο γρήγορα δημιουργούνται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Δεν θέλεις λεπτά; Θέλει κάποιες ώρες; Όπως γουστάρεις; Μεσολαβούν άλλωστε πολλές ώρες μεταφοράς και μέρες αποθήκευσης (σε ακατάλληλες συνθήκες) μέχρι να φτάσουν σε εσένα, άρα ειδικά τις εποχές με υψηλή θερμοκρασία ... μακρυά.

Stefan wrote:
Εγω μονο εχω αυτή τη... πληροφορια? Δε πιστευω ότι εισαι τοσο αθωος να νομιζεις οτι οι φουρναρηδες φτιαχνουν τα ψωμια τους μονο με αγνα υλικα και φροντιζουν με ζηλο για την υγεια των καταναλωτων.
Αλλα το θεμα δεν ειναι μονο οι φουρνοι, παραδειγμα τους εφερα. Παντου υπαρχουν ασυνείδητοι και ατομα και εχουν σε πρωτη μοιρα τη τσεπη τους, σε βαρος βεβαια της δημοσιας υγειας.

Δεν σου είπα ότι δεν ισχύει αυτό που γράφεις ή ότι έχεις μόνο εσύ αυτή την πληροφορία. Σου είπα ότι αν για το ψωμί που προμηθεύεσαι εσύ έχεις κάποια τέτοια πληροφόρηση ή έστω υποψία, κάνε τα υπόλοιπα αν θέλεις να προστατευτείς. Αν δεν θέλεις, γούστο σου και καπέλο σου.

Stefan wrote:
Η συζητηση δεν ηταν τι θα εχεις μαζι σου στο δρομο, αλλα η συγκριση μεταξυ εμφιαλωμενου και νερου της βρυσης.
Αν διψασεις παντως καλυτερα είναι να παρεις νερο απ το περιπτερο παρα ρεντ μπουλ/χυμους/κοκακολες οπως κανουν οι περισσοτεροι.

Μάλλον πρέπει να συζητάς μόνο με τον εαυτό σου για να καταλαβαίνεις ποιο είναι το θέμα της συζήτησης, άρα πλέον ... πάσο.
Μέτρον άριστον
Last Edit: 18 Jan 2020 12:23 by batista.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: γιώργης (yorgi)
Time to create page: 0.069 seconds