Εκτύπωση

ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ "ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ"

Εχω σιχαθεί μερικές τράπεζες που με χίλια κόλπα προσπαθούν να σε κάνουν πελάτη προσφέροντας "νέα" ελκυστικά καταθετικά προϊόντα και στη συνέχεια σε περιμένουν στη γωνία σαν τον ληστή με το ρόπαλο για να σε λιανίσουν. Δίνουν τα λεγόμενα honeymoon rates που όπως και ο μήνα του μέλιτος δεν διαρκούν για πολύ. Η πρόσφατη εμπειρία μου ηταν από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα όπου τον Οκτώβριο 2008 κατέθεσα μεγάλο ποσό για 6μηνο με μικτό επιτόκιο 6% - όχι το καλύτερο της αγοράς αλλά λογικό για τα δεδομένα της εποχής αυτής. Όταν τον Απρίλιο φέτος τηλεφώνησα από το εξωτερικό που βρισκόμουν και ζήτησα ανανέωση, μου δήλωσαν ότι οι τόκοι έχουν πέσει και κυμαίνονται περί το 1,60%. Τους είπα ότι αυτό το νούμερο είναι απαράδεκτο αλλά μη μπορωντας να κάνω κάτι άλλο λόγω της απουσίας μου ζήτησα να μου κάνουν ανανέωση για τρίμηνο. Γυρίζωντας στην Ελλάδα ζήτησα να λάβω το αποδεικτικό της προθεσμίας οπότε διαπίστωσα ότι μου χορήγησαν μικτό επιτόκιο ανανέωσης 0,75% !!!. ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΑΠΑΤΗ τότε δεν ξέρω πως να την χαρακτηρίσω. Και αν υπάρχουν κάποιοι θεσμοί και όργανα που προστατεύουν τους δανειολήπτες από τους αισχροκερδείς τοκογλύφους, αναρωτιέμαι αν στη δική μου περίπτωση υπάρχει κάτι ανάλογο.
Αυτό είναι ένα σχόλιο για το άρθρο "Η πολιτική των τραπεζών"
Σχόλια (1)
Φίλε Seville αν είχες επικοινωνήσει με την τράπεζα πριν από τις 13-4-09 που το επιτόκιο της 3μηνης προθεσμιακής «Πρόσοδος 6" ήταν 2.7% (δες εδώ στην σελίδα του site: http://www.tsig.gr/lang-el/history?cat_id=p&group_id=15&element_id=0&oelement_id=0), πήγαινε εκεί και κάνε τους άνω κάτω μέχρι να σου δώσουν την διαφορά αυτή, γιατί είναι πολύ μεγάλη πλησιάζει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες και εφόσον το ποσό της κατάθεσης ήταν μεγάλο, το ποσό των τόκων που θα έπαιρνες θα ήταν 4 περίπου φορές μεγαλύτερο από αυτό που πήρες τελικά.

Αν επικοινώνησες μετά την παραπάνω ημερομηνία δυστυχώς στο site δεν υπάρχουν στατιστικά, αλλά να απαιτήσεις να σου γνωστοποιήσουν τους επίσημους πίνακες με τα επιτόκια της τράπεζας εκείνης της εποχής, για να διαπιστώσεις πόσο ήταν το επιτόκιο και αν τελικά (που κατά πάσα πιθανότητα) σε έκλεψαν.

Βέβαια την συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα επιτόκια των καταθέσεων όμως μόνο, ήταν συνεχώς μειούμενα λόγω των απανωτών πτώσεων του επιτοκίου της ΕΚΤ και των επιτοκίων EURIBOR.

Ακόμη και σε ανοιχτό λογαριασμό να είχες κάνει την κατάθεση, μάλλον μεγαλύτερη απόδοση θα είχε.