Εκτύπωση

Κατάθεση στο εξωτερικό

Καλησπέρα. Έχω νόμιμα αποταμιεύσει μέσω της μισθοδοσίας της δουλειάς μου, γύρω στα 12.000 ευρώ τα οποία και έχω στη τράπεζα Πειραιώς. Θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε σε περίπτωση επιστροφής της χώρας μας σε δραχμές τί θα γίνει με αυτές τις καταθέσεις? (θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές και θα υποτιμούνται μέρα με τη μέρα?) Συμφέρει για ένα τέτοιο ποσό να κάνω κατάθεση μέσω webbanking είτε με κάποιο άλλο τρόπο σε τράπεζα του εξωτερικού για να αποφύγω την υποτίμηση? Μήπως να τα μετρατρέψω σε κάποιο άλλο νόμισμα? Αν τα βγάλω απο την τράπεζα και τα έχω στα χέρια μου σε ευρώ υπάρχει διαφορά σε περίπτωση που γυρίσουμε στη δραχμή? Να τα αφήσω εκεί που είναι? Ποιά είναι η ποιό συμφέρουσα λύση σήμερα και η ασφαλέστερη κατα τη γνώμη σας? Ευχαριστώ εκ των προτέρων και νομίζω οτι ρωτάω εκ μέρους μεγάλης μερίδας ανθρώπων που έχουν τέτοιες "μικρές" αποταμιεύσεις και φοβούνται για το χειρότερο...
Αυτό είναι ένα σχόλιο για το άρθρο "Καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού"
Σχόλια (3)
3 Σάββατο, 18 Φεβρουάριου 2012 22:54
Yannis
Αν όμως τα βγάλουμε έξω, σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζουμε μεγαλύτερο επιτόκιο και διασφαλίζονται από την υποτίμηση σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος.
ING
2 Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 21:03
Λάζαρος Κικίδης
Γειά σας θά ήθελα να σας προτείνω μέσω του ING GROUP να αποταμιεύσετε χρήματα στις δυνατοτερές ευρωπαικές τράπεζες και να εξασφαλίσετε τα χρηματα σας σε περίπτωση υποτίμησης και επιστροφής στην δραχμή αφού εσείς θα πάρετε σίγουρα ευρώ.

αν θέλετε πληροφορίες επικοινωνήστε στο [email protected]
1 Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 20:55
Ο Τσιγκούνης

Φίλε Νικόλαε, το αν θα γίνει επιστροφή στην δραχμή και το τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

Με λίγα λόγια αν γυρίσουμε σε δραχμές, είναι αναμενόμενο να μετατραπούν τα ευρώ των καταθέσεων στο νέο νόμισμα και να ακολουθήσουν υποτιμήσεις.

Το να μεταφέρουμε χρήματα στο εξωτερικό μέσω webbanking έχει μικρό κόστος (π.χ. Alpha Bank 10 ευρώ) και λογικό είναι να γλυτώσουμε την υποτίμηση.

Το να μετατρέψουμε τα χρήματα σε άλλο νόμισμα και να τα κρατήσουμε σε τράπεζα στην Ελλάδα δεν μας εξασφαλίζει ότι θα γλυτώσουμε την αναγκαστική μετατροπή στην δραχμή και επιπλέον έχουμε την απώλεια λόγω μετατροπής συναλλάγματος.

Όσο κρατάμε τα χρήματα στα χέρια μας γλυτώνουμε την υποθετική υποτίμηση, αλλά ίσως κινδυνεύουμε από κλέψιμο.

Αν τα αφήσουμε στην τράπεζα κερδίζουμε ένα καλό επιτόκιο.

Το τι συμφέρει καλύτερα είναι μάλλον αδύνατο να γνωρίζουμε εφόσον δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον.