Εκτύπωση

Στη μέγγενη του ΣΔΟΕ οι «μαύροι» λογαριασμοί,φοροέλεγχοι σε οσους "φυγαδευσαν" καταθέσεις

Η ώρα της αλήθειας για χιλιάδες καταθέτες που έσπευσαν να «διώξουν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό φαίνεται να φθάνει, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή των ειδικών φοροελεγκτικών σωμάτων, έχει ήδη αρχίσει εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους μετέφεραν πάνω από 30.000 ευρώ στο εξωτερικό.
Όσοι μετέφεραν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού «καρφώθηκαν» μόνοι τους, ανοίγοντας ουσιαστικά τους λογαριασμούς τους, δηλαδή δείχνοντας το ύψος των καταθέσεών τους στις διωκτικές και ελεγκτικές Αρχές.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν επακριβώς ποιοι, πότε και τι ποσά μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που «φυγαδεύτηκαν» αφορά σε «μαύρο» χρήμα και όχι χρήματα που συσσωρεύτηκαν από εργαζομένους και γενικώς από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες χωρίς φορολογικές εκκρεμότητες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, αλλά και τις εκτιμήσεις, πάνω από το 50% όσων εμφανίζονται στη λίστα θα αντιμετωπίσει τελικά σοβαρό φορολογικό πρόβλημα και βεβαίως τις βαριές ποινές που συνεπάγονται οι νέοι νόμοι που ισχύουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει για αυτούς που κατεύθυναν τις καταθέσεις τους προς κυπριακές τράπεζες, με δεδομένη τη στενή συνεργασία των δύο κρατών και την ευχέρεια που υπάρχει στις διασταυρώσεις στοιχείων. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται ήδη στο παρασκήνιο να αφορούν σε καταθέτες που μετέφεραν ποσά σε κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει διάλογος της ελληνικής πλευράς με τις ελβετικές τράπεζες αλλά και τις Αρχές, για να δοθούν αναλυτικές καταστάσεις καταθετών από προηγούμενες περιόδους, ώστε να μπουν και αυτοί στους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ακριβώς ποιοι και τι ποσά μετέφεραν σε τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύστημα λειτούργησε εξαιρετικά απλά και αναλόγως αποτελεσματικά.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες για κάθε συναλλαγή πάνω από 10.000 ευρώ να ενημερώνουν τα φοροδιωκτικά όργανα, για τον έλεγχο και τη μείωση του «μαύρου» χρήματος που κυκλοφορεί στη χώρα. Αυτό και έκαναν. Ήταν απλό, λοιπόν, να συγκεντρωθούν και να ταξινομηθούν τα στοιχεία, που σε καθημερινή βάση έφθαναν και φθάνουν στους υπολογιστές του Υπουργείου Οικονομικών.

Από εδώ και στο εξής, θα αρχίσουν οι κλήσεις φορολογουμένων και οι αναδρομικοί έλεγχοι, που δεν φαίνεται να είναι «ευχάριστοι» για κανέναν τους.

Για πολλές εβδομάδες φαινόταν περίεργο ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έσπευσε να ανακοινώσει τις προθέσεις του για τη συγκεκριμένη κατηγορία ελέγχων. Όμως, με τη «σιωπή» του το κράτος πέτυχε να ανοίξει κατά χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς, που, αν το έκανε ακολουθώντας τη δικαστική οδό, θα ήθελε εκτός των συγκεκριμένων κατηγοριών και πολλά χρόνια για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και όσοι απέσυραν τα χρήματά τους και τα κράτησαν στα σεντούκια ή σε τραπεζικές θυρίδες εντάσσονται στην ίδια κατηγορία έκτακτων φοροελέγχων, από τη στιγμή που ενημερώθηκε το σύστημα και ασχέτως εάν παραμένει άγνωστος ο προορισμός των χρημάτων.

Σε δεύτερο επίπεδο, στο «μικροσκόπιο» της εφορίας βρίσκονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν δηλώνουν τους τόκους, για να αποφύγουν τη φορολογία. Στοιχεία για τις καταθέσεις αυτές έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία αφορούν στο διάστημα από το 2005 και μετά. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής σχετικά με τους τόκους αυτών των καταθέσεων, καθώς ο αποταμιευτής/επενδυτής εισπράττει τους τόκους στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δικαιούται να ζητήσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή, χωρίς ωστόσο να εμφανίσει τους τόκους αυτούς στις ελληνικές φορολογικές Αρχές.

Πάντως, αν και με αρκετά μειωμένο ρυθμό, την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η εκροή ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι αποκαλυπτικά. Περίπου 600 εκατ. ευρώ εισέρευσαν τον Απρίλιο στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως οι καταθέσεις που έρχονται από την Ελλάδα, έφθασαν τον Απρίλιο τα 2,8 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 1,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2009. Από τις αρχές του έτους, η ροή καταθέσεων από τους κατοίκους χωρών της ευρωζώνης καταγράφει αύξηση 1,1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, οι κυπριακές τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους 4 δισ. ευρώ και δάνεισαν μόλις 1,6 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν κάποιοι παράγοντες σχετικοί με το συνάλλαγμα και τις δημόσιες καταθέσεις, η καθαρή αύξηση της καταθετικής βάσης των κυπριακών τραπεζών ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου οι καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 227,36 δισ. ευρώ, έναντι 229,5 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Από τις αρχές του έτους, η συνολική μείωση των καταθέσεων αγγίζει τα 10,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,5%

απο

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=148879&cid=8

Αυτό είναι ένα σχόλιο για το άρθρο "Καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού"
Σχόλια (4)
4 Κυριακή, 01 Αυγούστου 2010 16:38
nmannn

ΑΠΟ... ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ.. ΦΤΟΥ!!!

3 Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 22:18
mark

καλημερα αγαπητοι φιλοι, θα ηθελα να σας κανω την εξης ερωτηση η οποια
με βασανιζει πολυ τελευταια.εχω τα χρηματα μου στην τραπεζα κυπρου στην Κυπρο
ενω το ευρω βρισκεται σε καθοδικη πορεια και επειδη σκοπευω μεσα στα επομενα
2-3χρονια να μεταναστευσω στον Καναδα εχω την εξης μεγαλη αγωνια.
Μου
προτεινετε να τα μετατρεψω σε Δολλαρια καναδα ή να τα αφησω σε ευρω?Ασφαλως
και ειναι ενας ασταθμητος παραγοντας οι ισοτιμιες αλλα τι μπορει να
επικρατει μετα απο 2χρονια...θα ηθελα τα χρηματα μου με τη μεγαλυτερη
αποδοση και δυναμη.Ειναι μονο 40000ευρω αλλα ολος μου ο μοχθος.Σας παρακαλω
στειλτε μου μια συμβουλη ή καποιες ιστοσελιδες που μπορω να ενημερωθω για
τις ισοτιμιες και πως διαμορφωνουν τη δυναμη ενος νομισματος.τελος μηπως να μετετρεπα μισα σε δολλαρια και μισα σε ευρω ωστε να μοιρασω το ρισκο.
Σας ευχαριστω απο καρδιας
ευχομαι ο Θεος να σας δινει υγεια και οικογενειακή γαληνη.

 

Ο ΤΣΙΓΚ μου εστειλε μια εξαιρετικη απαντηση και με παρεπεμψε σε καταπληκτικες πηγες..αν γνωριζετε η εχετε κανεναν επενδυτικο συμβουλο υπ οψιν θα μου λυνατε τα χερια

2 Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 00:34
kostasgl

Εντάξει, στο τέλος του άρθρου, περίμενα να γραφεί σε ποιο θέατρο παίζεται αυτή η κωμωδία. Καλά, πραγματικά το εν λόγω άρθρο γράφτηκε στα σοβαρά ή κάνανε πλάκα αλά ράδιο αρβύλα. Αν δεν κάνω λάθος η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είναι μέσα στους κανονισμούς της ευρωζώνης και η τυχόν θέση εμποδίων και "τιμωριών" σε οδηγεί στην έξοδο από τη ζώνη ....

1 Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 17:34
bp

Φίλε Kostasthes, μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα.

Ο συντάκτης της Zougla.gr δεν ξέρει καλά τη νομοθεσία, ούτε καν τα όρια πάνω από τα οποία είναι υποχρεωμένος κάποιος να ενημερώνει την Τράπεζα της Ελλάδας! (Ας μη μιλήσουμε για το τι γίνεται στην πράξη βέβαια, πρακτικά ακόμα λιγότερη ενημέρωση, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...)

Η σοβαρότητα του δημοσιογράφου φαίνεται από το απόσπασμα "(...) Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν επακριβώς ποιοι, πότε και τι ποσά μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού(...). Ήταν απλό, λοιπόν, να συγκεντρωθούν και να ταξινομηθούν τα στοιχεία, που σε καθημερινή βάση έφθαναν και φθάνουν στους υπολογιστές του Υπουργείου Οικονομικών.

Προφανώς ο συντάκτης του Zougla.gr έχει πολύ χιούμορ!

Εδώ, σοβαρά κράτη κάνουν αγώνα επί χρόνια να πάρουν τους λογαριασμούς φοροφυγάδων από Ελβετία και δεν τα καταφέρνουν - ούτε σύντομα, ούτε εύκολα. Και δεν είναι μόνο το θέμα του τραπεζικού απορρήτου. Αναλογιστείτε τι έγινε πρόσφατα στη Γερμανία.

Απλώς το ελληνικό κράτος, που είναι αποδεδειγμένα ανίκανο να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους από τους γνωστούς φοροφυγάδες (στην Ελλάδα), βρίσκει πρόθυμους συμμάχους τους δημοσιογράφους στην προσπάθειά του να "ρίξει άδεια για να πιάσει , γεμάτα", κατά το κοινώς λεγόμενο. Σιγά μην τους πιάσει τους "μαύρους" τόσο εύκολα. Άλλωστε, οι "μαύροι" είναι ένα πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τις διωκτικές αρχές.