Εκτύπωση

Αμοιβαία κεφάλαια

Βλέποντας τα επιτόκια των προθεσμιακών να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολλοί ψάχνουν να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους σε πιο κερδοφόρες επενδύσεις. Έτσι κάποιοι σκέφτονται να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια, αγνοώντας ίσως την πιθανότητα ζημιάς από αυτήν την επένδυση.

Τι είναι το αμοιβαίο κεφάλαιο;

Αμοιβαίο κεφάλαιο είναι η κοινή περιουσία που δημιουργείται από ένα σύνολο επενδυτών. Ανάλογα με το ποσό που συνεισφέρει ο κάθε επενδυτής, γίνεται και κάτοχος του αντίστοιχου μέρους αυτής της περιουσίας με τη μορφή μεριδίων. O αριθμός των μεριδίων ενός αμοιβαίου κεφαλαίου αυξάνεται καθώς νέοι επενδυτές αγοράζουν μερίδια και μειώνεται όταν οι μεριδιούχοι αποχωρούν από αυτό. Όσοι συνεισφέροουν στην δημιουργία της περιουσίας αυτής, μοιράζονται τα κέρδη και τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του καθένα. Το κεφάλαιο που συγκεντρώνεται αναλαμβάνει να το διαχειρίζεται εκ μέρους των επενδυτών μια εταιρία διαχείρισης Α.Ε.Δ.Α.Κ. (Ανώνυμος Εταιρία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων).

Υπάρχει κίνδυνος απώλειας μέρος του κεφαλαίου επένδυσης;

Τα αμοιβαία κεφάλαια διαφημίζονται ως σχετικά ασφαλείς επενδύσεις με την αιτιολόγηση ότι γίνεται διασπορά της τοποθέτησης. Ωστόσο δεν είναι σπάνιες οι φορές που η απόδοση των αμοιβαίων είναι αρνητική.

Υπάρχει κόστος για την συμμετοχή σε αμοιβαίο κεφάλαιο;

Υπάρχει κόστος σε ποσοστό του κεφαλαίου, τόσο κατά την είσοδο στο αμοιβαίο κεφάλαιο όσο και στην έξοδο (ρευστοποίηση). Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι της τάξης από 0,2% μέχρι 5%.

Υπάρχει χρονική δέσμευση;

Αν κάποιος θέλει μπορεί το αργότερο σε 5 ημέρες να ρευστοποιήσει το μερίδιό του. Βέβαια αν το αμοιβαίο έχει απώλειες, πιθανόν κάποιος να παραμένει εγκλωβισμένος προσμένοντας την άνοδο της αξίας του κεφαλαίου.

Ποιος βγαίνει κερδισμένος;

Αυτός που σίγουρα έχει κέρδος είναι η εταιρία διαχείρισης αφού λαμβάνει τις προμήθειες. Ο επενδυτής μπορεί να βγάλει πολλά αλλά μπορεί να χάσει άλλα τόσα.

Δεν είναι τυχαία τα ψιλά γράμματα στο τέλος:
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν παρέχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Σχόλια (6)
6 Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 22:48
peter k
Η γνωμη μου ειναι οτι καλυτερα να επενδυσει καποιος σε ενα low-cost ETF σταν το SPY του απλα κανει track τον S&P500 με ιστορικη αποδοση 7-8% και κοστος συμμετοχης (expense ratio) 0.09%, σχεδον τιποτα δηλαδη. Και επισης 9 στις 10 φορες τα ETFs κανουν overperform τα Mutual Fund.
5 Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 16:32
Global Fund Manager

Χρόνια Πολλά σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους αναζητούν καλύτερες αποδόσεις και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ενδιαφέρονται για επένδυση σε ΔΙΕΘΝΗ αμοιβαία κεφάλαια (ΑΚ), αφού η επένδυση σε καλά διεθνή ΑΚ ήταν, είναι και θα είναι ΜΕ ΒΕΒΑΙΌΤΗΤΑ η καλύτερη μορφή επένδυσης.

Ο ίδιος είμαι διαχειριστής διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων (για διεθνείς ΑΕΔΑΚ). Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά πραγματικά στοιχεία και να αποδείξω 100% πείθοντας τους πάντες, ότι αυτό που ανέφερα παραπάνω ισχύει περίτρανα! Και, δυστυχώς, ενώ όχι μόνο είναι σωστό, αλλά ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ να επενδύει κανείς διαχρονικά σε καλά διεθνή ΑΚ, οι Έλληνες ακόμη σε ποσοστό 99,99% δεν γνωρίζουν τι είναι, πως ακριβώς λειτουργούν και γιατί ΠΡΕΠΕΙ να επενδύσουν σε διεθνή ΑΚ! Δεν φταίνε όμως οι επενδυτές.

Το πλέον λυπηρό στη χώρα μας είναι η -σκόπιμη πολλές φορές- παραπληροφόρηση από εγχώριες τράπεζες και ΑΕΔΑΚ, η άγνοια, η ημιμάθεια και προπαντός η έλλειψη (δυστυχώς και πάλι σκόπιμα) σωστής δομημένης πλατφόρμας ενημέρωσης και αξιολόγησης (ποσοτικά και ποιοτικά) των διεθνών ΑΚ. Λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα και τις μελλοντικές εξελίξεις (ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού στα επόμενα χρόνια ως τη μόνη διέξοδο για μείωση του δημοσίου χρέους σε βάρος των πολιτών/καταθετών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς), μοναδική λύση για αντιστάθμιση της απώλειας και αύξηση της αγοραστικής αξίας είναι μια επένδυση σε ένα σωστά διαρθρωμένο (γεωγραφικά, ανά κατηγορίες επένδυσης κλπ), με παγκόσμιο επενδυτικό προσανατολισμό και με ενεργή διαχείριση χαρτοφυλάκιο διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων. Αυτά ως πρώτη αναφορά εκ μέρους μου!

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας για όποια ερώτηση ή απορία.

Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους!

4 Δευτέρα, 18 Ιανουάριου 2010 19:34
Paul Stewart
Αγαπητέ φίλε Τσιγκούνη,

Θα ήθελα να παραθέσεις κάποιες πληροφορίες αναλυτικά, εάν αυτό θα ήταν δυνατόν βέβαια, όσον αφορά στο τι είναι τα «Ρέπος» και τι τα «Ομόλογα» για τα οποία γίνεται αρκετός λόγος τον τελευταίο καιρό, όπως ακριβώς έχεις κάνει ήδη και με τα «Αμοιβαία Κεφάλαια».

Με τον τρόπο αυτόν, πιστεύω ότι όλοι οι φίλοι της ιστοσελίδας θα εμπλουτίσουμε τις οικονομικές γνώσεις μας με σκοπό να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι τα προαναφερθέντα και ποιες οι διαφορές τους, ώστε να μην είναι σε θέση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μας «παραμυθιάζουν» τάζοντάς μας «λαγούς και πετραχήλια».

Σε ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

Φιλικά,
P. Stewart
3 Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 01:24
letsiosev
επίσης κρατάνε επιπλέον και 2.5% ετησίως σαν αμοιβή θεματοφυλακής(ειναι το 2ο κλέψιμο) .υπάρχει και η διαφορά τιμής όσον αφορά την αγορά και πώληση μεριδίων(το 1ο κλέψιμο).
2 Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 17:33
pathon
Τα αμοιβαία κεφάλαια ΔΕΝ έχουν εγγυημένη απόδοση. Σε καμια περίπτωση ότι κι αν σας πουν δεν υπάρχει ούτε εγγύηση του κεφαλαίου ούτε εγγύηση της απόδοσης. Και μην ακούτε τα ποσοστά που τυχόν σας αναφέρουν βασίζονται σε προσεκτικά επιλεγμένα ιστορικά στοιχεία.
Επίσης, η απόδοση τους είναι πολύ μικρότερη από το να επενδύσει κανείς κατευθείαν στην "αγορά" με την οποία είναι συνδεδεμένα.
Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση με κακή σχέση ρίσκου / απόδοσης (μεγάλο ρίσκο και μικρή αντίστοιχη απόδοση).
Και όλα αυτά εκ πείρας δυστυχώς...
1 Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 00:24
TomCat
Τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια είναι τοποθετημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε μετοχές χρηματιστηρίων (ελληνικού και ξένων)! ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ προσοχή κατά την επιλογή του αμοιβαίου και πολύ καλή πληροφόρηση για τις τοποθετήσεις και την διασπορά του!

Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι σίγουρη επένδυση!!!