Εκτύπωση

Κι αν κλείσει μια τράπεζα;

Ανησυχία διασπείρεται από τις φήμες σχετικά με "κλείσιμο" τραπεζών, με αποτέλεσμα κάποιοι να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από "μικρές" τράπεζες σε "μεγάλες", συμβιβαζόμενοι με χαμηλότερη απόδοση της κατάθεσής τους. Λογικό είναι ότι αν όλοι πάρουν τα χρήματά τους από τις ιδιωτικές τράπεζες, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στις τελευταίες.

Αν και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους καταθέτες (άρθρο 9 του Ν. 2832/2000) για το πόσο εξασφαλισμένη είναι η κατάθεσή τους, αυτό δεν έχουμε δει να γίνεται με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα.

Υπάρχει, λοιπόν, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων το οποίο έχει σαν σκοπό την προστασία των καταθετών σε περίπτωση αδυναμίας ενός πιστωτικού ιδρύματος να τους αποδώσει τις καταθέσεις τους.  Στο ταμείο αυτό συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το ανώτατο όριο κάλυψης για κάθε καταθέτη, αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των καταθέσεών του σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, είναι 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ.

Με απλά λόγια:

  • Αν κάποιος έχει συνολικά 100.000 ευρώ σε μια τράπεζα τότε μπορεί να κοιμάται ήσυχος.
  • Αν είναι περισσότερα τα χρήματα π.χ. 300.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να βάλει άλλα δύο ονόματα στον λογαριασμό του ώστε, σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, ο καθένας να πάρει 100.000 ευρώ x 3 άτομα = 300.000 ευρώ.
  • Αν υπάρχουν παραπάνω λεφτά και δεν τα εξασφαλίζει με το να γράψει την γυναίκα του και τα παιδιά του, τότε μπορεί να τα μοιράσει σε πολλές τράπεζες χωρίς να υποχρεωθεί να πάει σε μία τράπεζα με ληστρικό επιτόκιο...
Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις καλύψεις και τις εξαιρέσεις  υπάρχουν οι σχετικοί νόμοι και ευρωπαϊκές οδηγίες.
Σχόλια (4)
4 Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 22:55
HERCULES

14. Γιατί οι κυπριακές τράπεζες δεν συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) αφού λειτουργούν στην Ελλάδα;

Οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα) δεν συμμετέχουνστο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων της Κύπρου. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις ίδιες τις τράπεζες για να σας πληροφορήσουν σχετικά.

στην ελλαδα ?? οχι στην κυπρο??

τι ισχθει γιαυτο?

το γεγονος ότι το ταμειο παρακαταθηκων και δανείων δεν υπάγεται στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων πόσο πρόβλημα μπορεί να είναι για κάποιονπου ενδιαφέρεται για προθεσμιακή στο παρακαταθηκων;

2 Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 10:51
Κωστής
Κι αν τελειώσει μια αγάπη, δεν τελειώνει κι η ζωή...

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, το ΤΕΚΕ χρειάστηκε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης μόνο μία φορά μέχρι σήμερα στους καταθέτες της Αραβοελληνικής τράπεζας, η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση το 1994 και ανταποκρίθηκε έγκαιρα και με πλήρη επιτυχία στο έργο αυτό.

Νομίζω ότι τα δύσκολα περάσανε για τις ελληνικές τράπεζες.
1 Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 12:46
Νίκος
Αν κλείσει μία τράπεζα, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων σου επιστρέφει το αρχικό ποσό της κατάθεσης ή το ποσό της κατάθεσης μαζί με τους τόκους που αναλογούν;